Συνέντευξη κου.Δημήτρη Λακασά, Πρόεδρου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας

Γονική Κατηγορία: Άρθρα για το franchising

Κατηγορία: Ανάπτυξη στο Εξωτερικό

Εμφανίσεις: 1070

Balkans.com: Κύριε Λακασά, θα ήθελα να περιγράψετε στους αναγνώστες μας το κλίμα που επικρατεί σήμερα στον εξαγωγικό τομέα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Δημήτρης Λακασάς: «Οι εξαγωγείς κάνουν σήμερα υπεράνθρωπες προσπάθειες, γιατί δυστυχώς έχουν για κάθε προϊόν να πείσουν τους δυνητικούς ξένους αγοραστές, όχι μόνο για την ποιότητα αλλά ταυτόχρονα έχουν να πείσουν και για την αξιοπιστία, να ξεπεράσουν δηλαδή το κακό όνομα/ φήμη που έχει δημιουργηθεί σήμερα γύρω από το brand «Ελλάδα». Ακόμα λοιπόν κι όταν το ελληνικό προϊόν πληροί στο ακέραιο τις προδιαγραφές για εξαγωγή σε μια χώρα, μπορεί να μην λάβει της αναμενόμενης αποδοχής γιατί οι Έλληνες δεν χρήζουν πλέον εμπιστοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές και στο προσφερόμενο προϊόν.

Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να ξεπεραστεί, διότι η Ελλάδα έχει μια μακρόχρονη επιχειρηματική παράδοση και πέραν της δύσκολης περιόδου υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ίδιας της χώρας αλλά και των προϊόντων που παράγει, τα οποία αν επικοινωνηθούν με το σωστό τρόπο και με ένα συντονισμένο σχέδιο, η εικόνα σαφώς και μπορεί να αναστραφεί».

Balkans.com: Με ποιο τρόπο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τις εξαγωγές; Τι μέτρα έχετε λάβει ως ΣΕΒΕ για την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή της;

Δημήτρης Λακασάς: «Το κρισιμότερο θέμα είναι η έλλειψη ρευστότητας που εκφράζεται μέσω της στάσης πληρωμών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ρευστότητα ίσον επιβίωση σήμερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν μιλάμε δηλαδή πλέον για μείωση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων, εξαγωγέων, αυτό είναι σαφές, μιλάμε για διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ήδη οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν επιβαρυνθεί τα μέγιστα από τη στάση πληρωμών του κράτους προς αυτές, καθώς εδώ και παραπάνω από 1 χρόνο, τα κεφάλαια κίνησης των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν στερέψει. Ακόμα και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις βλέπουν τις πιστωτικές γραμμές με τις τράπεζες τους, είτε να έχουν κλείσει, είτε να τους ζητούνται επιτόκια τα οποία θα χαρακτηρίζονταν ως ληστρικά.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Όπως είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως εξαιτίας της στάσης πληρωμών του κράτους και της μη επαρκούς ρευστότητας από τις τράπεζες, δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν καθώς βλέπουμε την αρχή μιας αρνητικής τάσης στις ελληνικές εξαγωγές, μετά από μια δυναμικά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή κατέγραψαν μείωση για δεύτερο συνεχή μήνα κατά 3,1% τον Νοέμβριο 2011, συγκριτικά με τον Νοέμβριο 2010, ενώ η εντυπωσιακά ανοδική πορεία των εξαγωγών με πετρελαιοειδή το Νοέμβριο παρουσίασε έντονη κάμψη.

Πριν το πρόβλημα γίνει ακόμα μεγαλύτερο και συνεχιστεί η κάθοδος των ελληνικών εξαγωγών, ο ΣΕΒΕ ζητά εδώ και τώρα την ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών και την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας με:
α) την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και κυρίως  την άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου και των επιχειρήσεων μόνο όμως για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές
β) τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και τη μείωση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους
γ) την άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Go2Market, που έχει στόχο την παροχή ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και έχει ήδη αργήσει πάρα πολύ να βγει στην αγορά, δια μέσου των τραπεζών.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι εξαγωγές βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο. Όχι μόνο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, αλλά αυτή τη στιγμή δείχνουν να είναι ο μοναδικός συντελεστής ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Ο ΣΕΒΕ πιστός στο όραμά του στέκεται στο πλευρό των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με την υλοποίηση σειράς δράσεων εξωστρέφειας, όπως τα Go International, στο πλαίσιο του cluster εξωστρέφειας ΣΕΒΕ-ΠΣΕ-ΣΕΚ αλλά και υλοποίηση σειράς σεμιναρίων εξαγωγικής ετοιμότητας κατάρτισης στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με θέματα όπως εξαγωγικό μάρκετινγκ, έρευνα αγοράς, διαδικασίες εξαγωγών, εμπορικές εκθέσεις κα.

Αυτό όμως που είναι σημαντικό και πρέπει να σταθούμε είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» που έχει ήδη τρέξει και περιμένουμε να βγει ο νέο κύκλος καθώς και το Ταμείο Go2Market, η προκήρυξη το οποίου ανακοινώθηκε επίσημα από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποτελούν προτάσεις του ΣΕΒΕ».

Balkans.com: Ποιες είναι οι σχέσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Πιστεύετε ότι οι χώρες που την αποτελούν είναι πρόσφορες για επιχειρηματικό «άνοιγμα»;

Δημήτρης Λακασάς: «Σαφέστατα η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αποτελεί πρόσφορο επιχειρηματικό έδαφος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Η θέση της Θεσσαλονίκης είναι ουσιαστικά το κέντρο μιας οικονομικής ενδοχώρας που υπάρχει προς το Βορρά. Το γεγονός ότι σε λιγότερο από 2-8 ώρες ο επιχειρηματίας βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις Βαλκανικές πρωτεύουσες (συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης) του διασφαλίζει ένα πληθυσμό καταναλωτών 100 εκατ ανθρώπων. Αυτό το οικονομικό hub θα πρέπει να γίνει ένα ορμητήριο για τις ελληνικές εξαγωγές, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα».

Balkans.com: Τολμούν αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου σας να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με προώθηση των προϊόντων τους ανά τον κόσμο ή υπάρχει φόβος εξαιτίας της κρίσης;

Δημήτρης Λακασάς: «Ναι, τολμούν. Κατ’ αρχάς, ας γίνουμε σαφείς, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή. Παρόλες τις αντιξοότητες, ο Έλληνας επιχειρηματίας, έχει επιζήσει στους αιώνες με αυτό το ταλέντο της προσαρμοστικότητας, το λεγόμενο «Ελληνικό Δαιμόνιο». Πιστεύω σε αυτό το ταλέντο, το βλέπω στους Έλληνες επιχειρηματίες. Πιστεύω δε ότι αν βοηθούσαν και οι συνθήκες και κυρίως αν υπήρχε καλύτερη παροχή ρευστότητας, τότε οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έκαναν θαύματα στις αγορές του εξωτερικού».

Balkans.com: Ξεκινά ένας νέος χρόνος. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία των εξαγωγών;

Δημήτρης Λακασάς: «Θεωρώ πως οι ελληνικές εξαγωγές αποτέλεσαν ένα μικρό οικονομικό θαύμα το 2011. Δυστυχώς είδαμε στο τελευταίο δίμηνο να τα στοιχεία των εξαγωγών να εμφανίζουν μια κόπωση, που σαφώς προέρχεται από την έλλειψη ρευστότητας και από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Θεωρώ πως εάν δεν επιλυθούν αυτά τα δύο σοβαρά ζητήματα, οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 θα έχουν μια μικρή άνοδο σε σχέση με τα στοιχεία του 2011. Εάν όμως επιλυθούν, τότε θα μιλάμε για μια συνέχιση αυτής της εντυπωσιακής πορείας των εξαγωγών που είδαμε το 2011 με διψήφια ποσοστά αύξησης.

Και επιτέλους θα πρέπει η Κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να απαντήσουν κατ’ αρχήν στο ερώτημα: Θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας; Και εφόσον απαντήσουν θετικά, να καθίσουν να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ που εδώ και τόσο καιρό επίμονα και με σοβαρότητα έχουμε προτείνει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας. Κάτι τέτοιο μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ανάπτυξη, τη απασχόληση και την κοινωνία».

Balkans.com: Η πλειοψηφία των αναγνωστών μας είναι επενδυτές ή άνθρωποι που σκοπεύουν να επενδύσουν στη ΝΑ Ευρώπη. Ποια συμβουλή θα τους δίνατε;

Δημήτρης Λακασάς: «Η συμβουλή μου για έναν επενδυτή στη ΝΑ Ευρώπη σήμερα είναι να επενδύσει σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν τη λογική «Παράγω & Εξάγω», δηλαδή επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια ποιότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής, που συνιστούν απαραίτητο μείγμα για μια επιχείρηση, έτσι ώστε να καταφέρει να επιβιώσει και να είναι κερδοφόρα σε βάθος πενταετίας. Συμβουλή μου επίσης είναι: «να αποφύγετε τις αεριτζίδικες δουλειές»!!».

2018-01-02T10:58:14+00:00 January 2nd, 2018|ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ FRANCHISING|